Anasayfa
En Etkili Diş Beyazlatma Yöntemleri
En Etkili Diş Beyazlatma Yöntemleri

En Etkili Diş Beyazlatma Yöntemleri

admin
- Kez Okundu
30 Nisan, 2023

Doyasıya gülmenin anahtarı diş beyazlatma. Doğru ağız bakımı, düzenli diş fırçalama alışkanlığı edinilerek dişler korunabilir ve her zaman beyaz olması sağlanabilir. Diş hekimine gidilmesi için dişlerde ağrı olması beklenmemelidir. Zira diş çürüğü oluşumu için aylar gerekir. Bu nedenle kontrol için senede iki defa diş doktoruna gidilmesi gerekir.

Çocukluk çağındaki beslenme dişlerin sağlığı için çok büyük önem kaydeder. Bu çağlarda flor mineralleri, fosfor ve kalsiyumun yeterince alınması gerekir. Diş sağlığı, dişeti ve diş sağlamlığı için D, A ve C vitaminleri eksiksiz alınmalıdır. Ayrıca taze meyve, süt ve süt ürünleri tüketilmesine de önem verilmelidir. Elma veya havuç gibi yiyecekleri ısırmak suretiyle yemek de dişlerin sağlığı açısından gereklidir.

Dişleri Beyazlatmak İçin Doğal Yöntemler

Diş sağlığına dikkat edildiği halde bazen içilen ve yenilen besinler dişlerin sararmasına neden olur. Ancak evde doğal yollarla diş beyazlatmak mümkündür. Diş beyazlatma yolları uygulandığında 4 ila 6 ton arası renk farkı olur. Evde diş beyazlatma yolları şu şekilde sıralanabilir:

Diş Fırçalama

Diş ve ağız sağlığı açısında dişleri günde 2 defa ve 2 dakika boyunca fırçalamak gerekir. Bu aynı zamanda diş beyazlatmanın en önemli kuralıdır.

Karbonat ve Elma Sirkesi

Elma sirkesi ağız içindeki bakterileri ortadan kaldırır. Karbonatla birleştiği zaman ise dişler için çok kuvvetli bir beyazlatıcı olur. Karbonat ve elma sirkesinin hazırlanması için öncelikle birkaç damla elma sirkesi ile bir çay kaşığı karbonat bir kaba konur ve macun kıvamına gelene dek karıştırılır. Ardından dişlere diş fırçası yardımı ile uygulanır.

Limon ve Karbonat

Bir çay kaşığı karbonat bir limon suyu ile karıştırılır. Bu karışım köpürene dek çırpılır. Ardından bir diş fırçası ile dişlere uygulaması yapılır. Asit özelliği bulunduğundan bu yöntemin haftada en fazla 1 ila 2 defa yapılması gerekir.

Karbonat

Diş renginin açılması için dişlere haftada 3 defa karbonat uygulanır. Diş fırçası biraz su ile ıslatılır ve sonra karbonata batırılır. Nazik hareketlerle dişlere uygulanır.

Karbonat, Tuz ve Elma Sirkesi

Birkaç damla elma sirkesi ve bir çay kaşığı karbonat karıştırılır. Bu karışım dişlere ile diş beyazlatma uygulaması yapılır. Bu karışıma tuz da eklendiğinde diş lekeleri gider.

Karbonat, Tarçın ve Adaçayı

Bu karışımda bulunan karbonat dişleri beyazlatır, adaçayı ve tarçın ise zararlı bakterileri giderir. Böylece sağlıklı bir ağza sahip olunur.

Çilek

Çilek dişlerin yüzeyinde bulunan zorlanmayı yok eder. Çünkü plak oluşumunu engelleyen malik asit (beyaz, katı asit, kristal yapılı) içerir. Bunun yanında lif bakımından zengin olan çilekle ağzın içi temizlenir, mikroorganizmalar ve zararlı bakteriler ortadan kaldırılır. Bunun için çilek püre hale getirilir ve dişler fırçalanır.

Muz Kabuğu

Manganez, magnezyum ve potasyum zengin olan muz kabuğu diş beyazlatma için kullanılır. Dişler temiz olduğunda muz kabuğu ile dişler ovulur.  Daha sonra ise bir diş fırçası ile dişler fırçalanır.

Diş Doktorunda Diş Beyazlatma İşlemi Nasıl Yapılır?

Diş kliniklerinde diş beyazlatma işlemi dişlerin daha beyaz olması için yapılır. Diş renginin yeterince beyaz olmaması bazen genetik bazen de beslenme nedeni ile olur. Düzenli fırçalandığında dahi dişler beyazlamaz ve rengi değişmez. Ancak kliniklerde bu konuda çözüm üretiliyor.  Sağlık problemi olmayan bütün dişler için hekimler tarafından beyazlatma yolları mevcut.

Doğal süreç içinde dişlerde renk değişimleri olur. Bu konuda tüketilen içecekler büyük rol oynar. Bu konuda kliniklerden yardım alınabilir.  Başvurulan uzman hekimler sağlıklı dişlere  ihtiyaca göre beyazlatma yöntemleri uygular. Bu yöntemler şöyledir:

Home Bleaching

Diş beyazlatma için bu yöntemde kişinin diş ölçüsü alınır. Bu ölçüye uygun kalıp hazırlanır ve kişiye verilir. Daha sonrasında kişi hekimin verdiği jeli bu kalıbın içine koyarak söylenen saatlerde dişlerine uygular. Bu uygulama oldukça kolaydır. Bu yöntemde uygulamanın temelini jelin konulduğu kalıbı ağza koymak meydana getirir. Bu yöntemde dikkat edilmesi gereken konu jelin diş etine ulaşmasını engellemektir. Diş etlerinin zarar görmemesi için taşan jel pamuk yardımı ile silinir.

Office Bleaching

Bu yöntem en kısa zamanlı ve en basit yöntemdir. Uygulama uzman hekim tarafından yapılır ve 50 dakika sürer. Bu uygulama da beyazlatıcı olan jel doktor tarafından uygulanır. Kısa sürede sonuç veren bir beyazlatma yöntemi.

Dişlerin Beyaz ve Sağlıklı Kalması İçin Yapılması Gerekenler

Beyaz ve sağlıklı dişlerin olmazı diş ipi kullanma ve düzenli fırçalamadır. Buna ilave olarak içecek ve yiyeceklerin ağızda meydana getirdiği asidin dişe zarar vermesini engellemek ve bazı besinlerin dişte oluşturduğu leke ve renklenmeyi temizlemek için tüketilecek doğal besinler vardır. Her öğünde bu gıdalardan birisine yer verildiğinde dişler güçlenir, dişlerde plak tabakası önlenir, dişlerin lekelenmesi ve sararması engellenir, kokusuz ve temiz bir ağza sahip olunur.

Sağlıklı dişlere sahip olunmasını sağlayan doğal besinler şu şekilde sıralanır:

Su

Dişler için en gerekli ve en önemli unsur sudur. Su, ağızda tükürük salgısını çoğaltarak ağzın içinde ki temizliği sağlar. Ayrıca içinde bulunan florürle diş dayanıklılığı artar.

Peynir ve Süt

Peynir ve süt D vitamini ve kalsiyum açısından en zengin besinlerin başındadır. Diş minesini kuvvetlendirerek çürümeye karşı dayanıklılık sağlar. Aynı zamanda fosfat ve kazein içerikleri nedeniyle ağzın içinde PH dengesi sağlar. İçecek ve yiyeceklerin meydana getirdiği asitli ortamın dişe zarar vermesini engeller.,

Susam

Susam bir kalsiyum deposudur.  Dişlere ihtiyacı olan kalsiyumu verir, diş minesini güçlendirir, çürüme ve aşınmaya karşı dişleri korur.

Soğan

Kükürt açısından zengin olan soğan, antibakteriyel bir etkiye sahiptir. Ağızda ve dişlerde olan zararlı bakteriyi yok eder ve sağlıklı dişlere sahip olunmasına yardımcı olur.

Çilek

Doğal bir diş beyazlatma yöntemi olan çilek, malik asit içerir. Çilek, yenilmenin dışında püre haline getirilir ve dişlere sürülür. Bu şekilde dişler beyaz bir görüntüye sahip olur.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi diş üzerinde bulunan renk ve lekelerin kaybolmasını sağlar.

Karbonat

Doğal olan en iyi beyazlatıcıdır.

Kereviz

Kereviz yemeklerden sonra çiğ bir şekilde çiğnenir. Böylece ağızda tükürük salgısı artar. Diş aralarında kalan yiyeceklerin artığı temizlenir.

Kivi

Kivi C vitamini bakımından oldukça zengin olan bir meyvedir. Aynı zamanda diş minesine kolajen sağlar ve diş sağlığını korur.

Badem

Badem kalsiyum ve protein açısından zengin bir gıdadır. Diş minesini kuvvetlendirerek çürük oluşumunu engeller.

Elma

Elmada su ve yüksek lif bulunur. Bu içerik dişlerin beyaz ve sağlıklı olmasına yardım eder.

Havuç

Havuç içeriğinde bulunan lif ve A vitamini ile diş çürümelerini engeller. Aynı zamanda diş plaklarını temizler.

Maydanoz

İçinde bulunan C vitamini ile diş temizli ve diş sağlığında büyük etki sağlar.

Yeşil Çay

Yeşil çayın içinde bulunan polifenoller diş çürüklerinin oluşmasını sağlayan ağız içindeki bakterilerinin meydana gelmesini geciktirir.

Balık

Diş minesi için faydalı olan fosfor en fazla balıkta olur. Bu mineral, haftada en az bir kez balık yiyerek alınabilir.

Yorum

Yorumlar

Yorum Bulunamadı
İlk yorumu sen yap!

Fevri.net, geniş kapsamlı içerikler sunan bir web sitesidir. Burada teknolojiden sağlığa, eğitimden kişisel gelişime kadar birçok konuda bilgilendirici ve ilgi çekici içerikler bulabilirsiniz.